Oct 5, 2015

Daging masak hitam.. Yum yum!..

Hi korang.. Tetiba rasa cam nk update blog kan.. Since terasa terasa ni, topic hari ni ialah..... Daging masak hitam!.. Huhu.. Saje je check2 resepi online ni kan.. So i've made it!.. I dun really like red meat but since daging korban byk lg dlm fridge lebih baik buat dr terbiar dlm freezer tu.. So this is how my version of daging masak hitam looks like.. Jeng jeng jeng.. 


I dun use cili kering.. I change it with black pepper.. And i add potatoes as my girl susah nk mkn cili.. Black pepper dia mkn!.. At least ada potatoes ni mkn la gak dia.. Abaikan background ye kengkawan.. Focus pd mknan saje k.. Hehe.. Resepi di adaptasi oleh Azie kitchen.. Alamak, xleh nk buat link plak la bila nk post guna mobile ni.. Ish.. However, uolls leh tgk kt blog aziejaya.blogspot.com ye.. 
 
As for my version, i use:
- daging dlm 500-800gram
- Bawang merah ( terpulang bape byk tp i guna 1 setengah bwg besar)
- 3 ulas Bawang putih
- halia (dlm setengah inch. Nk letak lebih pun bole.
- serai. (I letak dlm 4btg td)
-buah keras (2 biji)
Lada hitam (sy suke guna yg biji2 tu n sy tumbuk hingga agak2 halus sbb nnt lg sedap)
- kicap masin. 
- air asam jawa.
- gula merah (nk guna gula biasa pun bole)

Cara2nya.. 
- Potong daging tu nipis2.. 
- blend bawang merah, putih, serai, halia, buah keras smpai halus.
- goreng daging and lepas tu masukkan bahan2 yg kite blend td.
- biarkan smpai pecah minyak.
- pastu letak kicap bape byk pun yg anda suke ye. Lg hitam lg bagus sbb dh nama masak hitam kan.. But beware ye tkut terlebih masin plak. 
- pastu, masukkan lada hitam. Lg byk lada hitam, lg pedas la.. 
- kacau dgn api sederhana
- letak gula merah ckit
- letakkan air asam jawa n masak kn sehingga daging empuk... Klau xempuk lg, bole la ditambahkan air n keringkan semula masakan anda.. At this stage nk letak hirisan bawang pun bole yer.. Nk campo vegies such as carrots, broccoli ke pun bole.. Terpulang pd citarasa masing2 k.. Tadaaaa.. Opss lupa.. Potatoes tu i dh goreng awal2 dulu yer and campokan selepas daging dh empuk and I xletak garam pun dlm masakan ni sbb td rsa dh ckup masin.. Jgn lupa rasa plak yer sblum hidang.. Hehe.. 

Anyway, td mlm konon nk ratah la ckit lauk yg dimasak tgh hr td.. Rupa2nya licin.. Aikkk.. Laku plak la.. Haha.. So nampak sgt la, i ni xreti masak.. Heheh.. Anyway selamat mencuba bg sape2 yg nk cuba.. 😍😍😍 Till next entry.. Cheers.. 

Aug 17, 2015

Happy birthday to both of you..

It's their celebration!.. Tq ayah for being with us!.. Tq for ur time.. My Rai had a great time!.. Hope u like the surprise too.. Luv u both heaps!!.. 😊


Jun 23, 2015

Review on The minions




Yeay.. Last week saturday we went to see minions. Hari ni baru laa nk update yer.. hehe.. ohh ohh.. lupa nak wish semua selamat berpuasa. nyway, back to the story, punya la Rai nk sgt tgk so redah jek la beli tix tuk kol 12 mlm.. hehe.. this yellowish creatures is so cute. comey sgt2. Anak aku ni sejak kecik mmg suke tgk cite yg guna bahasa xleh nk translate nih kan kan kan.. baik masa kecik suke tgk timmy time. hahh.. lebih kurang gak laa tu bahasa xleh translate. hhehe. kalau pocoyo tu ada la gak bahasa yg leh di fahami.. Haihh.. tu laa dia budak2 skg nih.. beruntung sbb leh tgk cartoon byk2. zaman kite bole la dikatakan terhad gak. hehe..

Anyway, lets get back to the main agenda. so the movie is cool!.. kids enjoying it.. well i mean my Rai enjoyed the movie. and hopefully ur kiddos will too.. hehe.. Obviously it was fun and full of laughter.. awak2 sume la tgk trailer cartoon movie ni kat sini.. 

 


oh yes, last but not least, towards the end of the movie, Bob said "terima kasih".. hehe.. shock but sweet jek.. dlm cartoon pun ada bahasa melayu. hehe.. nak tau kenapa ada bahasa melayu dlm cartoon ni, is because the film director, Pierre Coffin tu mix french and indonesion. so glad la sbb dia letakkan element bahasa melayu dlm the minions movie. for more story you can click the link here.

So enjoy the movie!.. :-)






Apr 11, 2015

Our new faces.. 😊

Hmm.. Yepp it's been such a long time i didnt blog.. Oh well.. As usual, im pretty much bz with life. Rai is now std 1 in Sekolah Kebangsaan Bukit Damansara. Hmm.. Since i am now waiting for Rai to finish her reading class in Taman Melawati, then i just might as well update the blog. Though its not a good story to be share off but just wanna let people know that im happy.. Me n Rai happy with his presence in our life.. Tq Ayah, u've made our day from dull to full of colours.. Huhu.. Nway, below is their picture taken senyap2 by me.. Hehe me luving the pic.. I luv u yang.. Tq for everything. Though if its still wasnt meant to be together, im glad knowing u.. Oh yea.. This his Rai's new Ayah..


Opss.. Its a bit hidden though but this picture means a lot for me.. Knowing him as a friend as a love and as a father figure to Rai, makes me so in luv with this guy. He never take any advantages on me just like others did (others just want to be with me not with Rai).. Huhu.. Oh well, i think i better stop writing coz my food is waiting to be eaten.. Hehe.. Last but not least, this is us.. The recent picture of us..
 

Hopefully this will never be the last post from us.. If i do got more time, in sha Allah, i'll update it from time to time.. Wassalam.. Till me meet again fellas.. 😘

Oct 11, 2014

Kalimah Allah pada hirisan pertama daging korban

Salam semua.. Ni saya nk bgtau yang sy terjumpa kalimah Allah (seperti yg tertera pd gambar dibawah) pd hirisan pertama daging korban tadi.. Huhu.. Atas rasa kemusykilan tu, i stopped and belek2 again.. Tak puas ati gak sblum saya post kt blog n fb sy, sy double check dgn kengkawan group sy dulu.. So confirm la ape yg sy nmpak td adalah kalimah Allah.. Dulu sy teringin sgt nk tgk yg kt langit tu yg jadi baru2 ni yg dorang kata nmpak kg jln tun razak tu.. Tup tup, rezeki sy jumpa kalimah Allah ni pada hirisan pertama daging korban tadi.. Alhamdulillah, rezeki sy akhirnya.. Thank You Allah!.. Terkejut, terharu, dan mcm2 perasaan tak tergambar la rasanya dpt rasa skg ni.. Nak nangis pun ada.. Sbb terkejut sgt2.. Apekah hikmah itu hanya Allah saje yang tahu.. Ni la dia gamba yang sy maksudkan tadi.. Jom kite tgk ramai2..
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...