Nov 17, 2009

ESQ Basic Training..

When me dad asked me whether i'm OK to join this one training, i said "I dun mind" without asking what kind of training is it.. When the time comes, it's actually an ESQ training.

Thought of it's just a training, i dun really prepare anything as i would said to myself that " it's just a normal motivational training...". I just simply went there as me dad wanted me to go badly.

Well, guess what? i cried from the first day i arrived and it went on till the third day of the training. My perception was wrong.. what i mean is BIG wrong as i was really glad that i was one of the people who attended the training. Hard for me to describe how Allah is the real almighty! I was speechless when everything they said is real! All proof is REAL!

Aku naik saksi bahawa tiada tuhan yang disembah selainMu dan aku bersaksi bahawa nabi Muhammad itu benar dan utusanMu, Ya Allah.. Teringat aku pada Ucapan kalimah syahadah yang selalu aku ucapkan sebagai umat Islam. aku tahu maksudnya tetapi tidak sekali pun menyelami maksud-maksudnya... dan di situ aku menangis mengagungi kebesaranMu.

ya Allah, ampunilah dosa dosaku.. Akulah hambaMu yang kerdil lagi hina itu. Sesungguhnya aku tidak layak untuk syurgaMu.. akan tetapi kau tetapkan imanku supaya aku lebih dapat mengenaliMu dan mencintaiMu... Berikanlah aku petunjuk dan hidayahMu.. Subhanallah... Maha agung kebesaranMu selama ini.. Aku alpa, aku lalai sebagai umatMu di dunia ini..

Aku nangis ketika menyatakan doa ini sewaktu berada dlm training 3 hari tu.. ini lah pengalaman yang tidak dpt aku akan lupakan dalam hidup aku. kalau leh nak pegi lagi training tuk level2 dan yang lain2 pas ni. sekarang, aku dah pun bergelar sebagai seorang alumni bagi angkatan ke-41. tak sabar nak join peserta2 baru untuk angkatan ke-42 yg akan diadakan di Matrade, 11-13 Dec ni.. bagi sesiapa yg telah melalui training ni tau laa dia macam mana perjalanan training ni.. aku tak nak cite banyak kat sini.. yg boleh aku katakan kat sini, aku bangga kerana dapat join training ni. Insyaallah, takkan aku sia2 kan pemberian bapak aku kali ni..

Sempena mengingati Basic training ESQ yg aku hadiri minggu lepas (13-15 Nov 2009) , aku sertakan sajak yg dibacakan sendiri oleh pengasas ESQ 165, Dr. ary Ginanjar Agustian.. sayu sgt.. mendalam sungguh makna sehingga boleh menitiskan air mata setiap kali aku mendengarnya.. mari kite sama2 hayati sajak ni..


DEMI MATAHARI.. Dr Ary Ginanjar Agustian.

Bismillahirohmanirrohim..

Demi Matahari dan sinarnya di pagi hari
Demi Bulan apabila mengiringi

Demi siang apabila menampakkan diri
Demi malam apabila menutupi

Demi langit dan seluruh binaannya
Demi bumi dan semua yang ada di permukaannya
Demi jiwa dan penyempurnaannya

Allah mengilhami sukma kebaikan dan keburukan
beruntunglah siapa yang mensucikannya
Rugilah siapa yang mengotorinya...



Ini pulak adalah petikan dari lagu dari kumpulan Snada, Demi Matahari.. dari hari ke-2 smpai laa hari terkahir aku dgr lagu ni.. sedap sgt telinga aku dgr lagu ni.. slightly similar dgn sajak kat atas but lebih kurang jek isinyer.. tapi bila dgr je lagu ni dah leh wat air mata aku leleh gak laa.. terbukti aku join training ni, alhamdulillah, hilang segala dendam yg membara dlm diri aku slama ni. Biarlah.. yg penting Allah Maha mengetahui..


Snada - Demi Matahari.



Semoga ape yg aku dapat semasa training ni, membawa satu perubahan yg positive dlm hidup aku.. Insyaallah.. Aku rasa tenang sikit hidup aku skg ni.. takkan aku berpaling pada kehidupan lama aku sebelum ni.. Amin..




SATRIA ESQ! GO GO GO!
SATRIA ESQ! FIGHT FIGHT!
SATRIA ESQ! WIN WIN WIN!
SATRIA ESQ! 1! 6! 5!
ESQ! YES
ESQ! YES

MALAYSIA! BOLEH!

ANGKATAN KE 41! BOLEH!

Nov 4, 2009

Rai is talking..!

Anak ibu dah rancak bercakap? wahhh.. gelak sendiri je tgk vid nih.. Nyway, saje2 je nak share video ni as i think the way she speak is so cute.. take a look at it..




Look at it.. Finally she's talking.. hehehe.. though i didn't understand but it's so sweet.. :-)


My Birthday Gift!

Yea yea.. Dpt prezzie from Siti J. I was shocked at the same time and feel like i dun know, mcm budak kecik cpt hadiah.. hehehe.. maklum laa.. lama tak dpt hadiah or even surprises for me birthday b4. Tak sangka langsung ada jugak org ingat kat kite. emm.. Thank you so much Siti. I really appreciate it. As for today i kept on looking at me prezzie je.. hehehehe. Oh well, jom kite tgk ape prezzie kite tu ek.. hehehe.. happy sgt2!


Prezzie from Siti J.. Thanks Siti! Cume sgt tabung nih.. cam takmo isi jek.. hehehe



Nov 2, 2009

It's me Birthday today!

Well, today is 2nd of November 2009. Emm.. time flies really fast, I'm getting 1 year older at last..hehe. oh well that's just life rite? turns older n older n older every year. Though i always wish i could celebrate it with someone that would means a lot to me, emm.. i just guess it's not gonna happen from this year onwards.

Anyway, as what me friends told me to be strong, patient, and always remember Allah, insy i'll get thru me life easier one day! Oh well, i reckon i'm not that lucky woman. i just have to learn that he never loves me for who i am and just holding it becoz of our lil gul, Rai.

As i was waiting for 12 at nite, thought of celebrating it with me Rai, but unfortunately, she was so tired and feel asleep. Poor me baby! so damn tired.. hehehe.. it's ok laa.. then when i decided to go to bed, someone text me. someone that i've really known for years. Ever sinced i knew him, he didn't quite remembered me birthday but i was so touch n surprised that he was the first person to wish me. Tears were falling from me eyes as i saw the sms which i couldn't stand it anymore. So sad and i cried as much as i wanted. One of the miracle had happened! and i'm so glad that he remembered. As for you, Thank you for the wish.. Rai will always be your baby.. :-)


See ngantuks gile hokay! heheheh

However, as for today, i felt so happy as early in da morning Arie came to see me and bought me a few cuppies! Thanks Arie! Right after that, One of the "geng bus skolah", Shafiza gave me some of cup cakes too.. really happy.. thanks fellas.. hehehe.. Check out the pics below which has been taken in da mornin.. wait, there are more stories coming up!


We had our lunch @ secret recipes.. ermm.. thought of kena bayar sendiri but happens to be that me office mates belanja! so glad.. and so happy.. take a look at this pic.. Umi and Sya can be in an account manager soon! hehehe.. just look @ the way they looks.. serius siot.. heheh

Umi and Sya bz counting money.. hehehe

In the end i just would like to say to all me frens out there, thank you so much for the wish! Thank you as well for the strength that u tought me.. without you all, i would never be in this stage! I really had a wonderful day today! Thank you guyz!!!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...