Oct 15, 2010

Kalau tak suka, pulangkan...

Tersentak aku bila baca cerita ni.. so i decided to share it with the others as well.. sedih sgt tp membawa byk erti sgt! so mari kite sume hayati betul2 cerita ni.. happy reading!!




Kereta dihentikan betul-betul di hadapan rumah. Pintu pagar automatiknya terbuka. Perlahan kereta dihalakan ke dalam garaj.

“Horey! Papa balik!” Kelihatan anak-anaknya berlari mengiringi keretanya.
“Tepi! Bahaya tau tak?” Jeritnya.
Anak-anak termanggu. Cahaya kegembiraan di wajah mereka pudar.
“Aimin bawa adik ke belakang.” Arahnya pada anak yang sulong.

Pulangnya petang itu disambut dingin oleh anak-anak. Isterinya turut terdiam bila mendengar anak-anak mengadu tentang papa mereka.

“Papa penat. Aimin bawa adik mandi dulu. Mama siapkan minum petang. Lepas minum papa mesti nak main bola dengan kita,” pujuk Laila.
Dia yang mendengar di ruang tamu hanya mendengus. Seketika kemudian terdengar hilai tawa anak-anaknya di bilik mandi. Dia bangun.

“Hah! Main air. Bil bulan ini papa kena bayar dekat seratus. Cepat! Tutup paip tu! Buka shower!” Sergahnya. Suara yang bergema mematikan tawa anak-anaknya.

“Asal saya balik rumah mesti bersepah. Kain baju berselerak. Apa awak makan tidur aje ke duduk rumah?” sambungnya kembali bila isterinya terpacul di belakang pintu.

“Anak-anak pa. Diorang yang main tu. Takpe nanti mama kemas. Papa minum ye. Mama dah siapkan kat taman.” Balas isterinya lembut.
“Fail saya kat depan tu mana?”
“Mama letak dalam bilik. Takut budak-budak alihkan.”
“Boleh tak awak jangan usik barang-barang saya? Susah tau tak? Fail tu patutnya saya bawa meeting tengahari tadi.” Rungutnya sekalipun di hati kecil mengakui kebenaran kata-kata isterinya itu.
Suasana sepi kembali. Dia menarik nafas berat. Terasa begitu jauh berbeza. Dia tercari-cari riuh suara anak-anak dan wajah isterinya. “Laila” Keluhnya Akhirnya dia terlena di sofa.

—————————————————————————-

“Saya nak ke out station minggu depan.”
“Lama?” Soal Laila.
“Dalam seminggu.”
“Cuti sekolah pun lama. Mama ikut boleh?”
“Budak-budak? “
“Ikut jugalah.”
“Dah! Takde! Takde! Susah nanti. Macam-macam diorang buat kat sana . Tengok masa kat Legacy dulu tu..”
“Masa tu Amirul kecik lagi.” Balas Laila.

Wajahnya sayu. Dia masih berusaha memujuk biarpun dia tahu suaminya tak mungkin berganjak dari keputusan yang dibuat. Tak mungkin peristiwa Amirul terpecahkan pinggan di hotel dulu berulang. Anak itu masih kecil benar sewaktu ia berlaku. Lagipun apa sangatlah harganya pinggan itu malahan pihak hotel pun tak minta ganti rugi.

” Bolehlah Pa ! Lama sangat kita tak ke mana-mana.”
“Nak jalan sangat Sabtu ni saya hantar awak balik kampung,” Muktamad!

Demikianlah seperti kata-katanya. Anak-anak dan isterinya dihantar ke kampung. Laila tak merungut apa-apa meskipun dia tahu isterinya berkecil hati. Anak-anak terlompat riang sebaik kereta berhenti di pengkarangan rumah nenek mereka. Tak sampai setengah jam dia telah bergegas semula untuk pulang. Bapa mertuanya membekalkan sebuah kitab lama.

“Cuba-cubalah baca. Kitab tu pun abah ambil dari masjid. Dari mereka bakar abah ambik bagi kamu!”
“Manalah saya ada masa..”
“Takpe..pegang dulu. Kalau tak suka pulangkan balik!” Dia tersentak dari khayalannya.
“Kalau tak suka pulangkan balik!” Kata-kata itu bergema di fikirannya. Dia rasa tersindir.
Tahukah bapa mertuanya masalah yang melanda rumahtangganya itu? Bukan..bukan tak suka malah dia tetap sayang sekalipun Laila bukan pilihannya. Dunia akhirat Laila adalah isterinya. Cuma..
“Mizi, makan!” Panggil ibunya yang datang menemaninya sejak seminggu lalu. “Jangan ikutkan hati. Yang sudah tu sudahlah.”

———————————————————————————-

“Papa! Makan!” Jerit Aiman ,anak keduanya sambil tersengih-sengih mendapatkan dirinya.
“Tak boleh panggil papa elok-elok. Ingat papa ni pekak ke?”
Aiman menggaru kepalanya yang tak gatal. Pelik! Kenapa papanya tiba-tiba saja marah. Dia berpatah semula ke dapur.
“Awak masak apa?”
“Mama masak sup tulang dengan sambal udang!” jawab Amirul memotong sebelum sempat mamanya membuka mulut.
“Takde benda lain ke awak boleh masak? Dah saya tak nak makan. Hilang selera!”
“Papa nak ke mana?” Soal isterinya perlahan.
“Keluar!”
“Mama dah masak Pa!”
“Awak saja makan!”
“Takpe Aiman boleh habiskan. Cepatlah ma!”
Laila tahu Aiman hanya memujuk. Anak keduanya itu sudah pandai mengambil hatinya. Aimin tersandar di kerusi makan. Sekadar memerhati langkah papanya keluar dari ruang makan.
“Kenapa sekarang ni papa selalu marah-marah ma?” Soal Aimin sambil menarik pinggannya yang telah berisi nasi.
“Papa banyak kerja agaknya. Dah! Makan.”
“Abang tak suka tengok papa marah-marah. .”
“Adik pun sama. Bila papa marah muka dia macam gorilla kan ?”
Kata-kata Aiman disambut tawa oleh abang-abangnya yang lain. Laila menjeling. Di hati kecilnya turut terguris.Besar sangatkah dosanya hingga menjamah nasi pun tidak. Kalau ada pun salahnya, apa?

Syamizi menjengah ke ruang dapur. Kosong.
“Laila..” serunya
“Sudahlah tu Mizi! Jangan diingat-ingat. Kerja Tuhan ni tak dapat kita tolak-tolak. Bawak-bawaklah beristighfar. Kalau terus macam ni sakit kau nanti.” Kata ibunya yang muncul tiba-tiba.
“Sunyi pulak rumah ni mak,”
“Lama-lama kau biasalah.”
Airmatanya menitis laju. “Kalau tak suka pulangkan!” Dia rasa terhukum. Hampir segenap saat kata-kata itu bergema di sekitarnya. Dia rasa terluka. Kehilangan yang amat sangat.

———————————————————————————-

“Papa beli apa untuk Aiman?” Soal Aiman sebaik dia pulang dari outstationnya.
“Beli apa pulak? Barang permainan kan bersepah dalam bilik belakang tu.”
“Tak ada lah?”
“Ingat papa ni cop duit?”

Aiman termangu. Dia berlalu mencari mamanya di dapur. Seketika kemudian rumah kembali riuh dengan telatah anak-anak lelakinya yang bertiga itu mengiringi mama mereka yang sedang menatang dulang berisi hidangan minum petang.
Wajah Laila direnungnya. Ada kelainan pada raut itu. Riaknya tenang tapi ada sesuatu yang sukar ditafsirkannya.
“Awak tak sihat ke?”
Laila tersenyum. Tangannya pantas menuang air ke cawan.
“Papa, tak lama lagi abang dapat adik lagi.” Aimin mencelah di antara perbualan kedua ibu bapanya.
Shamizi tersenyum. Jemari isterinya digenggam erat. Tiba-tiba cawan berisi kopi yang masih panas terjatuh dan pecah di lantai. Aiman tercegat.

“Tengok! Ada saja yang kamu buat. Cuba duduk baik-baik. Kalau air tu tak tumpah tak sah!” Tempiknya membuatkan anak itu tertunduk ketakutan. Baju mamanya dipegang kejap.

Lengan Aiman dipegangnya kuat hingga anak kecil itu mula menangis. Pantas saja akhbar di tangannya hinggap ke kepala anaknya itu. Laila cuba menghalang tapi dia pantas dulu menolak isterinya ke tepi. Aiman di pukul lagi. Amirul menangis. Aimin mendapatkan mamanya.

“Perangai macam beruk! Tak pernah buat orang senang!”
Laila bangun dari jatuhnya dan menarik lembut Aiman ke dalam pelukkannya. Airmata mereka bersatu. Pilu sungguh hatinya melihat kekasaran suaminya terhadap anak-anak.

“Cukuplah pa. Papa dah hukum pun dia tapi janganlah sebut yang bukan-bukan. ” Ujar Laila perlahan
“Macamana awak didik budak-budak sampai macam ni teruk perangainya? Tengok anak orang lain ada macam ni? Anak kak Long tu tak pulak macam ni. Panjat sana , kecah barang. Gila apa?” Omelnya kembali.

Shamizi meraut wajah. Bukan kepalang salahnya pada Aiman. Padanya anak itu tak pernah dapat memuaskan hatinya. Ada saja salah Aiman di matanya. Ada saja yang kurang di hatinya terhadap anak-anak dan isteri. Tak cukup dengan perbuatan malah dia begitu mudah melemparkan kata-kata yang bukan-bukan terhadap mereka.

———————————————————————————–

“Tak boleh ke kamu semua senyap? Dalam sehari ni boleh tak diam? Rimas betul duduk dalam rumah ni.”
Laila menyuruh anak-anaknya bermain di halaman belakang rumah. Memberi sedikit ruang buat suaminya menonton dengan tenang.

Malangnya tak lama kemudian kedengaran bunyi tingkap kaca pecah.
“Celaka betul!” Sumpahnya sambil menghempaskan akhbar ke meja.
“Abang!”
“Baik awak tengok anak-anak awak tu sebelum saya hambat dengan rotan! Perangai satu-satu macam tak siuman!” Getusnya kasar.

Akhirnya tingkap yang pecah kembali diganti. Cerita sumpah seranahnya petang itu hilang begitu saja. Laila berubah. Sikapnya yang pendiam menjadi semakin pendiam. Anak-anak juga sedikit menjauh. Tak ada lagi cerita Amirul di tadika. Tak ada lagi kisah Aimin yang cemerlang di dalam sukan sekolahnya. Aiman juga tak lagi mahu memanggilnya makan.

Shamizi terasa puas hati. Barangkali itu saja caranya untuk memberi sedikit pengajaran pada anak-anak.

“Pak Ngah, Eddie nak balik!” Shamizi terpana. Dia mengangguk.
“Kak Long balik dulu Mizi. Sudahlah! Kamu muda lagi. Cari pengganti.”
Alangkah mudahnya. Kalaulah dia boleh bertemu lagi yang serupa seperti Laila. Laila tak ada yang kurang Cuma dia yang tak pernah puas hati. Laila tak pernah merungut. Laila tak pernah membantah. Sepanjang usia perkahwinan mereka Laila tak pernah meminta lebih dari apa yang dia beri. Laila cuma dapat gred B walaupun dia teramat layak untuk mendapat gred yang lebih baik dari A.
“Laila”

—————————————————————————————————-

“Papa nak ke mana hensem-hensem gini?” Dia tersenyum sambil menjeling ke cermin meninjau bayang isterinya yang kian sarat. “Wangi-wangi lagi. Dating ye?”
“Saya ada makan malam di rumah bos besar. Dia buat makan-makan untuk staff.” Ujarnya masih leka membetulkan kolar kemeja batiknya.
“Ikut boleh?”
“Dia tak ajak family. Staff only!” Terangnya sedangkan difikirannya terfikir lain. Kali ni dia akan pergi ke jamuan tu dengan Helmi. Helmi akan turut menumpangkan Maria dan Harlina. Staff yang masih muda dan bujang.
“Dalam setahun papa selalu ke jamuan office tapi tak pernah pun bawak kami.”
“Leceh kalau ada budak-budak. Bukan tau duduk diam Lari sana sini, panjat itu ini. “
“Papa pesanlah..”
“Nantilah besar sikit.” Dalihnya.
“Kalau tunggu besar takut takde peluang. Nanti diorang tu dah tak nak ikut pergi mana pun.”
“Lagi senang. Saya kalau lasak-lasak ni buat hati panas je,”
Laila terdiam. “Namanya budak-budak. Anak-anak papa tu lelaki.”
“Saya pergi kejap je. Lepas tu terus balik.”
“Mama tanya sikit boleh?” Dia mengangguk
“Bos tak pelawa atau papa malu nak bawa mama dan anak-anak?”

Mereka dia tinggalkan di rumah. Di jamuan tu ramai staff yang membawa keluarga mereka bersama. Pada Shamizi dia mahukan keselesaan sedangkan hakikatnya anak-anak staff yang lain lebih lasak dan nakal. Semeja hidangan untuk anak-anak staff berderai bila ada yang bermain tarik-tarik alas kainnya.

“Never mind. Budak-budak memang macam tu. Kalau tak lasak tak cerdik,” ujar Mr. Kwai, tuan rumah.
Shamizi sedikit mengakui kebenaran kata-kata itu. Anak-anaknya pun nakal tapi amat membanggakan dalam pelajaran. Namun dia rasa serba tak kena bila bersama mereka. Bimbang ada yang menyata yang bukan-bukan tentang anak-anaknya yang lasak apatah lagi tentang isterinya Laila. Bimbang dimalukan dengan perangai anak-anaknya. Bimbang jika dikatakan Laila tidak sepadan dengan dirinya. Dia lulusan luar negara sedang Laila cuma perempuan kampung. Tak pandai bergaya seperti staff wanita yang lain. Betullah jangkaan Laila, dia malu untuk memperkenalkan isteri dan anak-anaknya pada rakan-rakan.

“Kalau tak suka pulangkan!” Kata-kata itu semakin keras di fikirannya.
Pagi itu anak-anak sekali lagi dimaki sebelum ke sekolah. Semata-mata bila Aimin dan Aiman bergelut berebutkan tempat duduk di meja makan menyebabkan air cuci tangan tumpah ke meja. Berangnya tiba-tiba menguasai diri. Kepala kedua-duanya di lagakan sedangkan perebutan itu tidak pula disusuli dengan perkelahian.

“Kamu semua ni..kalau macam ni daripada ada elok tak ada. Menyusahkan! ” Laila merenungnya dalam..
Matanya berkaca dan anak-anak ke sekolah tanpa menyalaminya seperti selalu. Laila juga tidak berkata apa-apa sebelum menghidupkan enjin untuk menghantar anak-anak ke sekolah. Shamizi dapat melihat Laila mengesat airmatanya. Dia terus menghadapi sarapannya. Sejenak dia terpandang hidangan untuk anak-anak yang tak bersentuh. Susu masih penuh di cawan. Roti telur yang menjadi kesukaan anak-anak juga tidak dijamah. Bekal di dalam bekas tidak diambil.Pelik! Selama ini Laila tak pernah lupa..

“Kalau tak suka pulangkan,”
Kali ini dia benar-benar menangis. Laila dan anak-anak terus tak pulang selepas pagi itu. Hari-harinya tak lagi diganggu dengan gelagat anak-anak. Rumah terus sunyi dan sepi. Tetap dia tak dapat tidur dengan lena. Di halaman belakang hanya ada kenangan. Kelibat anak-anaknya bergumpal dan berlari mengejar bola tak lagi kelihatan. Riuh anak-anak bila mandi di bilik air juga tidak lagi kedengaran. Dia mula dihambat rindu. Hanya ada kesunyian di mana-mana. Hanya tinggal bola yang terselit di rumpun bunga.

Selaut rindu mula menghambat pantai hatinya. Laila.
Benarlah, kita hanya tahu harganya bila kita kehilangannya.
Laila terus tak pulang sekalipun dia berjanji untuk berubah.

Laila pergi membawa anak-anaknya pagi itu bila kereta mereka dirempuh sebuah kereta lain yang dipandu laju. Laila pergi tanpa meninggalkan satu pun untuknya. Laila pergi membawa Aimin, Aiman, Amirul dan zuriat yang bakal dilahirkan dua bulan lagi..
Dia menangis semahu-mahunya bila menatap wajah lesi anak-anak dan isterinya. Dia meraung memeluk tubuh Laila yang berlumuran darah. Hakikatnya Laila adalah kitab lama itu, lapuk bagaimana pun dipandangan harganya tak terbanding, dan kerana keengganannya Laila dipulangkan…….

Oct 6, 2010

What do i like to do now? huhu..

Seem that it has been such a long time i haven't update me blog, i reckon i should at least post  on something.. Emm.. buat masa skg ni, tak pasal2 laa aku layan few of indon songs (sume ni gara2 opis mate aku hokay!). dia laa yg slalunyer layan lagu2 camni.. at first i dun really not to say that i dun like it, but not really into it that much la kan.. nnt org kata kite layan jiwang laa itu laa ini laa kan.. but unfortunately, i kindda like the song in other words am in luv with the songs.. skali skala layan best gak sbrnya.. seriously sweet siott.. huhu.. but obviously can't compared my luv to Mr Blanco laa kan.. huhu.. so lets not waste the time then. these are the songs that i meant by. enjoy it peeps..



Suara - Ku Berharap (By: Hijau Daun)




Jangan Bilang Tidak.. (By: Raffi Ahmad & Ayushita)

Sep 15, 2010

Meet my Mr. Blanco

Hari ni nak cite ape yer.. Emm.. oh well, sorry for not updating me blog. em.. dah seminggu raya baru laa nak update.. mls lak laa.. nyway, just to update the blog i decided to update about me new ride.. Meet me new bf.. Mr Blanco.. emmm... 


got it on Merdeka day 2010. emm.. kirenya kereta merdeka a.k.a. kerete raya laa kan..huhu.. after almost 4 moths of waiting.. thank god, i got it at last.. hehe.. oh well, photo was taken on the last day of puasa ( if im not mistaken la). oh yeah.. forgot to mention that the car in front of my Mr. Blanco is Akhil Hayy's.. perghh.. didn't realise it though. hehe.. perasan pun when the time we all done with after buka posa.. He is damn gorgeous i should say la kan.. no wonder laa Waheeda sanggup berpurdah. and he's so gentleman. aku pun sanggup berpurdah kalau jadi bini dia.. hehehe..

ok, enuff with Akhil hayy and let us get back to the story then.. Why Mr. Blanco? Blanco means white in spanish (if im not mistaken too la). well since the car is kindda white (though is not that white), then i decided to name it Mr. Blanco.. huhu.. emm.. till now, everything went smooth with him. he has been a good rider to me and for our family too.. 

Oh well.. i was hoping that everything will be OK after this.. pas ni tak payah laa kami sekeluarga pegi jln2 smpai nak kena drive 2 bijik kereta.. fuhh.. save budget!!! 

OK geng. i will updates with the latest post of raya next.. (soon, hopefully la.. hehe) k laa.. till this moment i just can't forget how gorgeous he look like went he smile at us.. perghh.. OK OK.. enuff with it.. hehhe.. till i see u when i see u ok! chowww..

Aug 30, 2010

Sedar tak sedar dah 20 hari kite sume berpuasa.. Alhamdulillah, aku masih lagi bernafas..

Erm.. Alhamdulillah, dah 20 hari kite sume umat islam mengerjakan ibadah puasa. Well, i started to hear people started to play raya songs now! As for me, this would be my 2nd year without a so called "husband." Emm.. it seems lonely but i reckon i'll be OK with it now! and for sure I'm better off without him! fuhhhh.. thank god! otherwise i'll be stuck forever with problems! mcm2 perangai skg ni! Anyway, wish him all da best laa kan.. dah laa birthday anak pun tak wish, pastu leh lak mengaku " anak ayah" kononnn... tak malu ke hah? adakah skg ni mmg fesyen org lelaki ni tak nak ambik port langsung bila dah bercerai?! takde maksud nak mengaibkan dia tapi sekadar terlintas di fikiran kite ni.. ntah laa.. maybe mmg ada segelintir manusia di luar sana yg bertanggungjawab, tapi mostly are not nowadays.. it's like a trend now! oh well that's another story of my life then! however it is, am glad that he is no longer in my life! menyusahkan idup i jek! hehe..

Anyway, i'm happy with me life now! so nak di potongkan cerita, last saturday, i started to clean up me room.. (maklum laa kan tak lama lagi nak raye).. as usual mesti ada je benda yg kite akan jumpa.. antaranya, gambo2 lama i masa i kecik2. hehe.. bila tgk gambar2 nih teringat lak laa kat Rai. huhu.. cuba korang tgk lebih kurang sama tak gambo kat bawah ni? hehe.. obviously muka dia takde rupa i kut.. (itu yg org kata laa kan) but who cares.. dah nama anak i, janji dia sihat tul tak.. ok jom kite lihat sama2. jeng jeng jeng..

it's me on da left and my baby Rai on the right..


So amacam? yang pasti i nmpak kat sini, i lagi cute kut? keh keh keh.. tak bleh blah langsung! ceh.. hehehe.. gurau yer di bulan ramadhan ni..

ape lagi ek.. oh yer bagi memeriahkan lagi, i found these which reflects to my daughter..

me and me dad!
and me mom!
Mcm mana Rai skg ni suke cium kat mulut camtu gak laa dulu rupanya i suke cium mulut me mum n dad.. huhu.. tak sangka tul laa.. bila tgk gambar2 ni teringat kat Rai sgt2.. hehe.. 

Emm.. sbrnnya byk lagi gambar2 lama, tapi mls nak scan n upload lebey2! nnt org kata kite over plak nnt kang.. hehe.. however, last but not least, post ni saje je nak update post baru.. dari takde ape2 langsung kan.. so i reckon this is just nice rather than nothing! org lain update pasal memasak la itu laa ini laa.. ada je post dia kan.. kite pun ada tapi tu laa.. takde masa sgt laa.. hehe.. ape2 hal janji update kan kan kan.. k laa kengkawan sume, antara gambo yg aku suke tgk (cewah, puji diri sendiri tuuu.. bila lagi kan?) sekeping jek pun.. hehehe.. gambo nganda2 kite.. huhu..

i yg sememangnya comel.. hahaha..
k laa kengkawan.. nnt ada masa kite update lagi post ek. insy byk lagi ni.. nak cite pasal beli belah keperluan raya ni mmg la byk.. mls lak laa nak cite.. cam dah common sgt laa activity sebegitu.. huhu.. nnt ada masa kite update lagi ek.. cheers..

Aug 13, 2010

3 Ramadhan dah..

Erm.. Alhamdulillah.. dah masuk 3 Ramadhan dah kite sume berpuasa.. emm.. tapi i tak gak dpt peluang nak gi terawih.. takpe laa.. dah nama ada anak kecik. kalau dia jenis yg diam takpe laa gak kan.. so jawabnya masih lagi belum berpeluang.. nyway, itu satu kisah lain la.. yang lainnya skg ni.. emm..nyway, i rasa idup i bermakna skg ni. much much more better than before. and i know i am not a looser anymore. life has to move on no matter what happenned. ape pun org nak cakap terpulang laa.. janji i happy skg ni.. emm.. jgn syok sendiri sudah.. hahaha.. 

oh well, tadi i tgk gambo2 lama, tup tup terjumpa gambo2 masa bowling tournament bursarean. (that inlcudes x bursarean and budak2 practical). ni i nak bagi tau korang ni.. i rinduuuu kat korang sume.. rindu nak balik bursa pun ada gak sbrnya. tapi kalau balik pd bursa jawabnya takkan dpt balik awal laa. kat comp baru ni, best sbb paling lewat pun kul 7:00 dah balik. n smpai umah 7:15.. huhu.. i'm so glad.. at least i have more time with Rai. kesian dia i tgk tadi. nama je ada bapak! birthday wish pun takde.. takpe laa dia wat cam ni.. dah lepas sesak dia kan.. sib baik laa ada uncle2 dia.. bila uncle Amin dia dtg umah beria2 dia gurau.. so glad that my family have supported me through all things in me life! 

oh yea,, sblum terlupa ni gamba2 i dgn budak2 bursa masa bowling tournament 3 bulan lepas kot.. hehe.. check it out guyz.. 




Dalam ramai, aku rindu kat korang sume... huhu.. so glad ada tournament mcm ni. at least leh laa jumpa kengkawan sume! and i'm so glad to have you guyz as me friend.. bertahun aku dgn korang.. takde pun masalah ngata2 ni.. sume cakap depan je kan kan kan.. hehe.. nyway korang, u guyz will always be in my heart.. To Liza, next year jgn lupa organise lagi ek.. hehe..

Ok laa.. just to end up cakap kite di sini, Selamat berpuasa to my old, or new friends of mine..
p/s: to my buddies, Ena, Arriey, Yatiey and Zatul, aku sayang korang ♥‿♥ !! You all are da best! NO WAR..

Aug 9, 2010

Andai ini Ramadhan yang terakhir..


Andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
Tentu siangnya engkau sibuk berzikir
Tentu engkau tak akan jemu melagukan syair rindu
Mendayu..merayu. ..kepada- NYA Tuhan yang satu
Andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
Tentu solatmu dikerjakan di awal waktu
Solat yang dikerjakan.. .sungguh khusyuk lagi tawadhu'
Tubuh dan qalbu...bersatu memperhamba diri
menghadap Rabbul Jalil... menangisi kecurangan janji
"innasolati wanusuki wamahyaya wamamati lillahirabbil 'alamin"
[sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku, dan matiku...
kuserahkan hanya kepada Allah Tuhan seru sekalian alam]

Andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
Tidak akan kau sia siakan walau sesaat yang berlalu
Setiap masa tak akan dibiarkan begitu saja
Di setiap kesempatan juga masa yang terluang
Alunan Al-Quran bakal kau dendang...bakal kau syairkan

Andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
Tentu malammu engkau sibukkan dengan
Bertarawih.. .berqiamullail. ..bertahajjud. ..
Mengadu...merintih. ..meminta belas kasih
"sesungguhnya aku tidak layak untuk ke syurga-MU
tapi...aku juga tidak sanggup untuk ke neraka-MU"

Andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
Tentu dirimu tak akan melupakan mereka yang tersayang
Mari kita meriahkan Ramadhan
Kita buru...kita cari...suatu malam idaman
Yang lebih baik dari seribu bulan

Andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
Tentu engkau bakal menyediakan batin dan zahir
Mempersiap diri...rohani dan jasmani
Menanti-nanti jemputan Izrail
Di kiri dan kanan ...lorong-lorong redha Ar-Rahman

Duhai Ilahi....
Andai ini Ramadhan terakhir buat kami
Jadikanlah ia Ramadhan paling berarti...paling berseri...
Menerangi kegelapan hati kami
Menyeru ke jalan menuju ridho serta kasih sayangMu Ya Ilahi
Semoga bakal mewarnai kehidupan kami di sana nanti

Namun teman...
Tak akan ada manusia yang bakal mengetahui
Apakah Ramadhan ini merupakan yang terakhir kali bagi dirinya
Yang mampu bagi seorang hamba itu hanyalah
Berusaha...bersedia ...meminta belas-NYA

Wahai tuhan ku tak layak kesyurgamu ... namun tak pula aku sanggup ke Nerakamu ... kami lah hamba yang mengharap belas darimu "ya allah jadikan lah kami hamba2 mu yang bertaqwa..ampunkan dosa2 kami kedua ibubapa kami .dosa semua umat2 islam yang masih hidup mahupun yang telah meninggal dunia" Amin.....

Andai benar ini Ramadhan terakhir buatku,
MAAFKAN SEMUA KESALAHAN YANG PERNAH AKU LAKUKAN


** Salam Ramadhan dari Kami semua**
(Aezi Hani & Nur Raieysah Audadie serta keluarga)

Jul 30, 2010

♥ Rai is turning 2 soon ♥

Mulut asik yawn jek tapi bila cuba tido, pusing sana pusing sini, pun tak leh nak tido gak. Alang2 mata ni tak leh nak tido, lebih baik i update je entry kat blog i ni.. Today's entry is all about birthday. It's my baby's birthday!


Ni gambo bersama Autie kesayangan dia.. Gambo on that fake cow. Masa ni birthday atok dia kat Marche, Da curve.



Time flies.. Well, believe it or not my only baby girl, Nur Raieysah Audadie will turns 2 this coming July 31st.. (waaaa.. no longer be a baby soon too).. Tak sangka anak ibu dah makin beso.. tgk laa gambar dia kat atas ni.. kalau bab melawa ni, tak payah ajar laa.. dia dulu sibuk dari kite.. kalau bab2 make up, pantang nampak lipstick, abis dia korek. tu blum pandai pulas tu.. lipstick sape yg jadi mangsa? lipstick nenda dia laa.. hahahah.. sib baik i dah simpan tinggi2 brg make up i.. huhu..

Ada birthday party tak? emmm.. at first mmg malas nak wat. ingatkan just nak gi mkn kat luar jek. lagipun atok janji nak bawak gi holiday next week sempena birthday Rai. huhu.. best best best.. itu pun kalau laa jadi.. lagipun kite sume dah nak start posa soon gak rite..

Talking about the preparation. well first i mmg decided mls nak wat kan. tup tup, nenda Rai lak kata nak wat. Nak tak nak, kena la gak wat invitation card. Tapi birthday party ni tak laa mcm masa Rai setahun dulu. Sbb dulu ibu yang bayar.. hehe.. Since it's nenda n atok's treat, so i takde laa invite ramai sgt kawan2. sorry yer bg yg tak di invite tu.. paham2 je laa..

Bermula dgn Invi card. i sbrnya tak reti sgt nak design2 card ni.. tapi dah nama terpaksa, so jawabnya kega gak laa wat kan. nak di pendekkan cerita lak, my collegue (which is Mr. Aizuddin), menjadi magsa i sbb i suh dia ajar guna photoshop.. hehe.. sorry laa buddy! pasni u bukan ada lagi sebelah i kan.. u dah kat tmpat lain dah.. so alang2 u dah nak berenti i kena arr tanya u slalu... gitu laa cite nyer.. Oh yer, below is the work that i did..


Tadaaaaa... so how was it? i know i tak seterer professional graphic designer but atleast i did a good job.. i guess it's a credit to myself too.. hehe.. perasan tul laa.. hahaha.. oh well, bagi sape2 yg di jemput tu, jika ada free time, dtg laa yer.. menu biasa2 jek..

So sat lagi ingatkan nak melarikan diri sat. byk lagi tak beli ni. dgn barang nak masak lagi.. thank god la, bos cuti arini, tapi dah inform awal2 dah. dia kata takpe, sbb tgh tak bz dah skg ni. (perghh sib baik bos kata OK).

K laa kawan2 sume, doakan i selamat yer dlm segala urusan i nnt. maklum laa nak ke sana sini kan. dulu adik i tak kawin lagi leh laa mintak dia tolong, tapi skg ni bila dia dah kawin ni segan lak laa nak mintak tolong lebey2. iye laa dah tak duk serumah lagi. pastu dia ada tanggungjawab baru. so tak nak laa mengganggu.

Well, my last wish would be, To my lovey dovey Rai, Happy Incoming birthday to you.. May god always bless you.. and this is for YOU!


MOMMIES LIL GIRL

Do you know how much you mean to me?
As you grow into what you will be.
You came from within, from just beneath my heart
Tears of joy to be a mom to this little one
Ten little finger
Ten little toes
And one big smile

You're growing so fast it sends me awhirl,
With misty eyes I ask, where's my little girl?
My lil girl are going to be 2 soon.

I know sometimes to you I seem harsh and so unfair,
But one day you will see, I taught you well because I care.
The next few years will so quickly fly,
With laughter and joy, mixed with a few tears to cry.
As you begin your growth to womanhood, this fact you must know,
You'll always be my source of pride, no matter where you go.
You must stand up tall and proud, within you feel no fear,
For all you dreams and goals, sit before you very near.
With god's love in your heart and the world by its tail,
You'll always be my winner, and victory will prevail.
You are the colors to the rainbow
The light to the moon
The twinkle to the star
And the smile to my face
I love you with all my heart.



Jul 17, 2010

Dana Buat Lya..

Today, i thought of updating me blog, as soon as i reached my dashboard, i saw an update from one of my buddies, Chah. Her update is about a special dedication to her friend, Lya (which happens to be one of the blogger too). As i was reading it, i felt sad. so sad.. emm.. dugaan org lain lagi berat dari kite. At the same time aku bersyukur sbb aku masih lagi sihat..

Menurut cerita my fren tu, skg Lya telah terlantar dan masih lagi di tahan di wad ICU akibat masalah jantung dan serangan sawan. Tersentuh aku tatkala mengenangkan anaknyer yang semestinya rindukan mama dia.. sedey sgt.. Even aku tidak pernah mengenali Lya, aku meminta sesiapa sahaja yg singgah di blog ni, sudi mendoakan agar Lya cepat sembuh dan semoga dia juga kuat melawan penyakitnya. For more info on the story korang sume bleh singgah di blog2 di bawah ni:


Bagi sesapa saje yg sudi menghulurkan sumbangan ikhlas boleh la di salurkan ke account:

Maybank Alyani Binti Amran (155014985526)

Akhir kata, sama2 la kite sume mendoakan agar Mama Asya (Lya) cepat sembuh.

Jul 6, 2010

Aku ingatkan blog aku jek wat hal..

tgh jek baca blog n nak approved comment and nak itu nak ini, kuar lak laa mcm2 error kat blogger ni.. iskkk.. mcm2 daaa.. ingatkan kite sorang jek yg kena, bloggers yg lain pun ada yg kena.. huhu.. kite pun harap sok sok ok laa yer.. tak pasal2 jek comment tak kuar langsung.. padahal dah approved earlier dah pun pagi tadi.. ishhh.. geram lak laaa.. hopefully tak lama laa sakit nyer yerr..

A sad story of mine.. :-(

I was damn exhausted today as i had to do so many things. and some more, i was fasting today. Mood swing today gak laa.. I came home, had a break fast then took a shower with my baby Rai. After takin shower, Rai went over to her atok's room. I was bz folding damn clothes + tired. out of sudden her grandma and her atok wanted to go to NSK to buy groceries. As usual, Rai wanted to came along with them but it's already 10:15pm. me dad called me up and asked me to take Rai upstair to our room. Well as usual, she cried out loud. but before that she did came to me with her book of nursery rhymes. She kept on pointing her finger at the words and moved her finger like a twinkle2 little star thingy. she just wanted me to sing the song for her! and i felt annoyed bcoz of that? oh my god!!! i can't believe with what i've done. I totally ignored her as i was pretty much occupied with things around me. Damn, i felt so sorry when i left her crying till she came to me and again i ignored her.

Out of sudden, i felt so quiet. She went up on the bed and slept by herself. At that moment, i stopped with whatever that i'm doing. I looked at her and i cried. i felt so sorry... Damn, i'm a bad mother on earth i guess.. all she ever wanted is me to hold her so that she can go to sleep. i felt so stupid towards what i did to her. i felt so sorry.. all she ever wanted is just a hug. and i can't even do a simple things for her? gosh i am a bad mother! how i wish i could turns back the time. so that i never did such thing to her. All she ever need is my attention!! why am i so stupid.

Dulu, i always thought that insyaallah, i am able to do it myself! now i know it's hard to become a single mother! i was so lucky to have my own child. itu pun kadang kala aku tak berterima kasih. aku letih.. letih sgt2.. sungguhpun keje tak laa seteruk and tak laa se pressure sblum ni, cuma letih ke hulu ke hilir agaknya. bila di pikirkan balik, kenapa la tuhan bagi dugaan seberat ni. tapi hati ni sentiasa ingat pd pesan kawan2, yg tuhan hanya akan menguji hamba yg disayangiNya. sedikit sebanyak, secara tak langsung aku pujuk ati aku sendiri, aku terima dgn terbuka. mungkin skg bukan masanya.

baru sorang tu, aku dah rasa cam give up. gara2 dia terlalu lasak! kadang2 aku rasa cam tak nak keje jek! tapi ape leh buat! aku kena gak teruskan tuk cari sebuah kehidupan buat kami sekeluarga. niat aku cuma nak besarkan Rai dgn sebaik yg mungkin. pd kengkawan sume, doakan aku ni supaya lebih bersabar dlm menempuh idup aku ni. mcm2 ragam. dah laa menumpang umah mak bapak, diri ni terasa stress gak laa sbb aku tak leh nak control anak aku sendiri. ape bleh buat, dah nasib badan aku tak baik agaknyer. mujur la masa tak keje dulu mak bapak masih ada, kalau tak, aku tak tau la ape akan jd kat aku skg ni. nak harapkan bekas suami? air liur jek laa.. mengaku anak tapi sesen takde. takpe laa.. tunggu la masa dia nnt. k laa.. itu je laa yg aku nak luahkan wat masa ni. terasa sayu sgt. tak sudah2 aku pegang tgn Rai tadi. nangis tak berenti lagi ni.. huhu.. sian diaa.. k laa kengkawan, nak tido awal ckit laa mlm ni.. sok nak jagakan Rai nak bawak dia gi bfast la.. sian dia, aku wat dia mcm ni..



Buat Anak ibu, Rai... Ibu sayangkan Rai sampai bila2! i'm so sorry for being harsh on u.. i didnt mean it.. rasa bersalah sgt smpai skg pun ada.. :-(

Jul 5, 2010

Welcome to the world Aydeen Thaqeef!


Today's post is all about the new baby born, Aydeen Thaqeef.. huhu.. sepatutnyer jumpa Umie dia sebelum dia kuar.. tup tup, Aydeen dah kuar dulu.. so dpt laa jumpa dua2.. best best.. hehe.. Fathinirna telah selamat melahirkan baby boy weighted 3.1kg pd 4th July 2010, jam 7:26 pg with a normal delivery @ Hospital Selayang. Syukur alhamdulillah, kedua-duanya selamat and sihat.. Fathin kata insyaallah hari ni kuar laa dia dari spital.. sbb dah nama normal delivery.. huhu.. nyway, just wanna wish Fathin, Congrats on ur new baby born and welcome to the club ya darling! hehe.. tak sabo nak tgk Aydeen beso ckit.. Cam baby Mukhriz gak laa. dulu comey jek skg ni dah setahun dah pun.. cepat sungguh masa berlalu..



Jul 1, 2010

Rai oh Rai.. (you may click here to see the original link)



Alahai anak ibu ni.. dah pandai nak larikan diri ke?? huhu.. jgn laa tinggalkan ibu.. siann ibu. nnt sorang2.. Ibu ada Rai sorang jek..

Ada one day tu.. bila bukak fb jek, tiba2 Mummy Farrel tag fb i lak.. haha.. bukak2 jek, tgk ada gambo Rai & Farrel.. the owner of the original picture, ofcourse the Mr photographer, Hafez Bin Azali. Nyway, thanks ya for the cute photo.. hehe.. i kept on and on and on jek tgk gambo ni.. cute sgt.. hehehe.. such a good one! haha..

To Mummy Farrel, dun worry, i won't let them runaway! haha..

Anak2 kite.. :-)

Well, it's been awhile gak laa tak update blog ni.. cam biasa alasan yg sama, sememangnya aku bz.. org lain bz bz pun ada gak masa nak update blog.. tapi aku nak update kat umah pun leceh.. mana tak nyer, tiap kali aku nak wat jek mula laa Rai usik2.. ishhh.. bila aku cakap "NO", dia cakap balik "NO NO!" kat aku balik.. ewah2, lawan tokey nampak.. itu laa dia budak kecik zaman skg nih.. makin bijak n ofcourse makin notty.. emm.. nama je girl tapi subhanallah, lasak n notty. di tahap yg kadang2 malas nak bawak dia gi shopping langsung disebabkan terlalu lasak.

oh well, lasak lasak pun ape nak wat kan.. anak kite gak.. janji dia sihat.. aku dah cukup bersyukur sbb dia sihat walafiat! emm.. aku yg out of sudden ada masa nak update blog ni pun sbb arini bos aku cutii.. hehehe.. lagipun aku dah tak byk keje yg pending dah skg nih.. alhamdulillahhh.. sejak keje kat tmpat ni, aku rasa cam ntah laa.. syukur sgt2 sbb aku tak payah nak balik lambat2 lagi.. tak payah nak tension2 lagi.. huhu.. i loikeee... hehehe.. tak critical langsung.. atleast ada laa gak masa aku nak layan Rai kat umah.. and takde masalah..

ape lagi nak cite ek.. oh yer.. jom kite sama2 tgk gambo2 Rai and her friends.. hehehe.. u all must be wondering kan.. her friends? perghh.. kecik2 camtu pun dah ada kawan hokay! haha.. takde laa.. kawan2 dia sape lagi... tak lain tak bukan.. jeng jeng jeng.. ibu2 nyer jgn terkejut lak yer.. hehe..


Itu laa dia.. buah hati mama Yatie, Mummy Rayn & Mummy Farrel.. hehe.. emm.. hopefully they all can be best friends just like US below!


To yatie, thanks for the invitation. We all had a wonderful time together. especially zatul yg sepatutnyer due on that day.. jgn mare yer zatul.. hehe.. and to Zatul, and en Fadli (Monzir yer ena.. hehe. kena mention kat sini gak sbb laki ko pun Fadly gak.. huhu) congrats on your new baby boy Riqz .. (blum di ketahui nama kedua dia lagi). erm.. pas ni lepas zatul abis confinement, bleh laa kite sume plan lain lak ek.. hehehe... kena ajak Aunt Arry skali.. kalau tak kite sume wat trip jumpa aunt Arry kat Melaka yer.. hehehehe.. k laa guyz.. i reckon cukup laa update yg panjang lebor gak la ni.. nnt ada masa i update lagi dgn post2 yg lain.. to Arry, Yatie, Ena, and zatul, u all are the best friends that i've ever had in my whole life!! aku takkan lupakan korang smpai sampai bila2! tanpa korang aku tak tau laa leh survive ke tak skg ni.. Thanks 4 being a good friends to me.. Luv u all!

Apr 18, 2010

Bz.. bz.. bz..

my oh my.. lama gile tak update blog.. nyway, been busy with the new job.. attending seminars.. last friday baru dpt masuk office. oh well back to square one.. i just love my new job!

Rai plak asyik melalak jek sejak kebelakangan ni.. but i'm so glad now! i'm happy everytime i came home, Rai will called me ibu.. she so not use to it b4.. but now, everytime i came home, she will smile n grab my hand. and the best thing is that, she says "luv u" words.. OMG! i can't believe it.. i use to teach her b4 but she refused to say it. and now alhamdulillah.. other than that, she's now able to count. even sometimes i found it hard to understand the words but everytime she got up on the stairs she will say "one, two, and four". and on and on and on. hehe.. so funny.. so cute..

so Rai, ibu luvs u so much!! all the hard work are for u 2.. trust me, we'll go thru it together. at that moment, it will never be a dream anymore.. that's my promise!

Mar 30, 2010

What? Really? Alhamdulillah...

It's such a long time i haven't update me blog! Erm.. Few things in my life happened lately are damn givin me headache. one by one appears to be tough enuff for me! thought i didn't get it, but Alhamdulillah, i got it at last! one call really surprised me. can't believe it but as soon as it is confirmed, i cried! Really thankful to Allah! and me parent for supporting me all thru ma life! ermm.. "rezeki anak" org kata kan... it's true.. i just have to wait! masing2 ada rezeki masing2..

Oh well.. and now! i'm a staff of KFB! Will definitely do ma best! i am so glad, and damn glad that the position is permanent! the moment that i've been waiting for!!! previously, working a year without an EPF is like living in fears. yer la.. some more am a single mother.. whatever it is, i do now believe that the statement of "what goes around comes around!" is true. i just have to wait for the right time!

No more messing around after this.. since it's something that i really want it in ma life now! no more fears and no more kipas2 bontot org! haha.. idup hipokrit mmg menyakitkan ati.. i've never come accross that kindda sucks organisation before! worst!!! worst ever in ma life! professional sgt laa tu konon!! haha. Oh no! i can't say those kind of things here is it? oh well.. who cares.. it's me blog anyway! i'm FREE to express whatever i've felt now! lantak la org nak kata aku jahat ke pas ni.. cakap laa.. mulut org susah nak tutup kan! adat laa tu..

nyway, one step further is done! another is going to be done soon! can't wait for it! whoever wants to know what it is, well i reckon, let it be a secret first! wait till i get it then i can tell ya all about it okie!

i think it's time for me to go to bed now since it's 1:30 am. not that kind of sleepy but i just have to sleep.. otherwise nnt Rai terjaga lak.. gud nite everybody!

Feb 19, 2010

alaaa emak kawinkan aku! hehehe

Cerita pasal kawin ni.. teringat lak aku kat member lama aku sorang ni.. siti suhaila, baru je mendirikan rumahtangga pd 14th feb lalu.. ermm.. perkahwinan ke-2. aku doakan ko bahagia hingga ke anak cucu siti..


hah ini laa siti suhaila, member aku yg kawin tu. alhamdulillah bertemu juga dia jodoh akhirnya setelah dekat 10thn menjanda. aku akan ingat pesan ko smpai bila2 siti.. thanks for the advice..

cite pasal kawin lagi.. erm.. skg ni dah mmg tgh musim org berkahwin dah ni.. kawan aku sorang tu dah kawin. pasni adik kesayangan aku lak kawin. ermmm... rasa sedih sgt2 gak... almaklum la pasni dia dah jd a part of her hubby's family. aku doakan semoga adik aku tu bahagia lah hendak nyer..

Perasaan aku? ermm.. aku tumpang gembira sbb byk ups n down yg adik aku dah alami bersama Amin. dan aku kadang2 envy kat adik aku sbb Amin ambik berat sgt hal adik aku.. iyer laa.. sape tak envy rite? tgk adik kite dpt org yg sayangkan dia.. aku? ntah laa.. perkahwinan pertama (and mungkin yg terakhir kut) musnah.. gara2 ikutkan sgt ati aku ni. kadang2 timbul rasa sesal. tapi dah takde ape yg nak di sesalkan skg ni. sbb aku ada anak yg merupakan sebahagian daripada dia gak. sungguhpun aku sendiri membaca segala tuduhan dari adik beradik dia yg mengatakan anak aku tu mungkin bukan bekas laki aku tu laa.. itu laa.. ini laa.. aalhamdulillah.. ati aku cukup terasa.. tapi takpe.. dah mmg perangai dorang camtu.. suke ngata org, suke ngata anak org lain la, mcm2 laa.. perasan cantik sgt kut! hahahaha..

kadang2 aku menangis tiap kali aku melihat anak aku. kadang2 aku marah kan dia.. aku tension. mmg betul org kata. bukan senang jd single parent ni. aku pasrah. yg bleh aku wat skg ni hanya berserah n redha sungguhpun aku masih marah lagi pd bekas suami aku. penah gak dulu dia ada sms cakap pasal rujuk... RUJUK? gile laa aku kalau aku balik pada dia.. dia takkan berubah. bagi dia, hanya org je yg perlu paham dia. bukan dia yg kena paham org lain gak. bagi dia, hanya dia je yg betul. org lain salah! aku pegang 3 benda je yg membuatkan aku tak nak balik pd dia lagi. bukan nak menyenangkan aku! nyusahkan hidup aku lagi ada laa nnt kalau aku balik pd dia! astagfirullah alazimm.. cukup marah agaknyer aku ni skg.. how i wish i never met u..

anak? mmg aku kesian kat rai.. tapi ada dia kesian kat aku slama ni? takde... so aku decide, sunggupun kesian aku ttp takkan berganjak dari status aku skg ni. cukup laa.. bukan sekali dia wat aku camni.. nnt besar tau laa aku citekan perkara yg sbnrnya kat rai.

org baru? ermm.. ntah laa.. wat masa ni tak kut.. kalau ada aku tak menolak cuma aku serik.. aku phobia.. aku takut aku akan wat keputusan yg tak betul lagi.. n aku risau.. bukan sume org leh terima anak aku mcm anak dia sendiri.

oh well.. i guess im not that luck enuff in life. kadang2 aku nyesal balik Msia. kalau tak aku takkan jd camni. aku takkan jumpa bekas laki aku.. kadang2 aku marah dgn diri aku ni.. dah blajar tinggi2 smpai degree, but im still a failure in life! where could it be wrong?

ya allah, ko berikan la aku petunjuk mu! besar sungguh dugaan mu ini ya allah! ringankan laa beban ku ini, semoga aku dpt berbakti pd kedua org tua ku ya allah! hambamu ini terlalu lemah! berkati laa hidupku, murahkan laa rezeki ku, dan kuatkan imanku ya allah! amin ya rabbal alamin..

last but not least, Selamat pengantin baru pada adik kesayangan ku, Aetikah Hani Abd Rashid.. dan kepada sesapa saje yg baru nak melangkah ke alam perkahwinan ini.. aku doakan semoga semuanya berjln dgn lancar.. aminnnn...

Akhirnyer bersama jua... Amin...

Feb 15, 2010

Activity during CNY holiday

Ermm.. Mula2, kite cite pasal CNY tahun ni ek.. Tahun ni, tahun Tiger! ermm.. dgr cite org kata tahun yg bawak ong! tah betul tak tidak.. meh kite same2 baca pasal tahun rimau ni ek..


Ha.. tu dia gambo tiger kite.. comey tak? cute sgt2.. sbb tu laa pilih gambo ni.. eh.. melalut lak laa cite pasal tiger cute ni.. ok.. jom kite baca ape ada dgn tahun rimau ni sama2 ek.. well the below info was taken from some websites that i've found while reading about the tiger year.. sambil2 tu aku kena arr tgk2 ejaan yg mana tak ikut english UK tu kan.. almaklum laa.. aku kan ID kat OUM.. hehehe.. tak pasal2 je kan cite ngarut ni tercampoq.. haha..

Well, the sign of the tiger are:

Courageous (terpaksa je kut. hehe. kalau tak camne nak idup)
Active (dah mmg tiger tu active tul tak?)
Self-assured (iyer ke?)
Optimistic (Ermm)
Passionate (aku tak perasan laa iyer ke tak passionate ni sbb aku blum bela rimau lagi )
Independent (Aku rasa sume binantang kena independent kan)
Rebellious (ofcourse!)
Dynamic (ntah)
Unpredictable(jap aku nak bezakan dgn kucing aku gak laa)
Quick tempered but considerate (iyer ke? brani nak tempered dgn aku? sepak kang. hehehe..)
Affectionate but careless (wohooo, bad sign!)

The Tiger is a natural born leader and symbolises power, passion and daring. (Setahu aku laa, bukan tiger leader sbb aku tgk cite lion king laa aku conclude kat sini yg lion is the leader not tiger. tipu arrr)

Erm.. no wonder they said tiger year is one of the lucky year in chinese calendar.. well peeps, hopefully we all are lucky enuff this year.. but dun trust it so bad coz we as a muslim shouldn't trust this kind of forecast thingy ok! hehehe..

Ok, cite pasal lain lak laa.. oh yer.. masa raya cina tu aku kuar dgn adik aku.. temankan dia nak beli.. eh eh.. censord nak sebut kat sini laa.. paham2 je laa ek.. hehe.. so kami pun gi laa ke midvalley. ingatkan tak ramai laa org.. rupa2nya.. ramai gak. aku kadang2 cukup tak paham laa.. kite raya posa pun org ramai, raya cina pun ramai org dia gak. dorang tak raya duk kat umah ke? tgk sedara mara? heran laa aku dorang ni.. agaknyer dah modern sgt kut.. ah.. pedulikkan laa.. yg penting aku nak sambung cite aku ni. so, pastu we decide to go to jusco je laa.. sbb kalau beli lebih seratus, dpt voucher rm10. boleh laa tu dari takde kan.. hehe..

So sementara menunggu adik aku kat changing room tu, aku pun dah letih nak dukung Rai kan. so aku dudukkan laa dia kat satu stool ni.. hehehe.. comey gak laa gambo tu.. nmpak yg ada gigi.. tak sangka anak aku dah beso ek..

hah, tgk laa tu gelagat dia..


Lama sgt menunggu auntie dia kat dlm changing room tu.. hehe


Tu dia, budak notty tu.. isk isk isk.. ibu nampak gigi dahh.. hehe

So, bila auntie dah decide n dah beli kite pun gi laa ke da curve.. atok nak blanja mkn kat marche! hehehe.. mkn lagi.. aku yg lapo tapi Rai smpai je main tak berenti. ceh.. balik dia mintak susu.. n roti.. tu laa sibuk sgt main.. hehehe.. nway, itu je laa activity kami sekeluarga semasa CNY tahun ni.. lagipun tgh bz gak dgn preparation aeti nak kawin.. ermm.. tak sangka adik aku dah nak kawin.. ok laa.. the next story is about kawin la.. but not today, sok2 laa ek.. hehe.. k laa korang.. nak tido.. gud nite!

Feb 2, 2010

Tak tau nak cite ape arini la..

Erm.. arini nak cite ape ek? ermm.. dari pagi tadi, ingatkan nak gi Manpower agency, but ada benda lain lak nak kena wat.. maklum laa dah nak dekat Aeti punya hari bersejarah kan.. So since i can't sleep then i thought of posting some of Rai's pictures from the moment she were born till now! i can't believe that time flies so fast and now she just turned 18 months old! wow.. tak sangka smpai skg ni aku dah bergelar ibu.. tapi ntah laa.. rasa cam single lagi jek.. cewahhh.. perasan tul aku ni ek.. haha.. almaklum laa.. aku ni janda.. so i reckon no harm laa cakap kite ni single.. nnt bila org tanye kata laa kite single mother.. hahahaha..

Well, tanpa membuang masa lagi.. meh kite tgk gambo2 my baby Rai ni.. aku bersyukur sgt2 sbb allah berikan aku peluang tuk idup n tgk anak aku membesar.. moga2 di panjangkan lagi umor aku n di murahkan lagi rezeki aku tuk menyara mak bapak aku n anak aku.. kawin? no no no! i dun think so.. bukan tak nak.. sape tak nak babe.. kawinnnn.. tapi buat masa ni tak laa kut.. i want to focus on family first! then my study! then ape2 je laaa.. hahaha.. ek elehhh.. meleleh2 lak la aku bercerita ek? jom kite same2 tgk gambo2 ni ek.. hehehe.. enjoy it fellas..!

Fresh from oven! hehehe


This one baru bape hari di beranakkan.. eh silap.. dilahirkan.. branak tuk kucing jek.. hehe


Tgk tu.. ni time Rai cuba nak meniarap.. sementara kat dapur dia dah terkeluar lak laa dari kawasan2 yg sewaktu dgnnyer..


Salah satu gambo dia yg telah berjaya meniarap! haha


Eleh, konon terkejut laa tu..


Ni time dia dah start nak pandai berpaut.. cepat sungguh anak ibu ni ek.. clever girl! :-)


One of the fav pose!


Oh yer.. first time masuk pool! haha.. tu pasal laa pakai romper jek.. sib baik atok ada..


Ni kat mana ek.. aku pun tak ingat dah.. haha


hehehe.. aku suke tgk gambo ni.. masa ni dia tak usik pun scarf kat kpala dia tu.. skg ni, clip rambut pun leh hilang tgh jln.. haha..


yeahhhhhhh... mechana strechy!!! cam cite animal mechanical on PHDC.


Panjat Rai.. jgn tak panjat!


Ni ambik masa sambut birthday nanny! sesuka ati dia je nak panggil nenek dia nanny kan?


Ok.. ni time dia lagi bape hari je nak 1st birthday! yea yea.. dah ada license dah! hehe..


Kat Frazer's hill! " Rai sejuk hokay ibu! dah laa tu ambik gambo.."


Erm.. amacam, comey tak? hehe..


Rai's 1st birthday! bengkok aku time ni.. tapi yg penting sume org enjoy! aku pun dpt jumpa kengkawan lama aku.. best best best!


bergambo dgn autie tersayang, Aetikah..


Suke sgt dia tarik rambut uncle amir dia tu.. hehehe..


Vroom Vroom.. Tgh laa aksi nyer.. aritu je dah bape kali dah benda tu jln.. takmo kuar langsung!


Jeng jeng jeng... tgk laa anak ibu skg! dah pandai melaram.. teringat kat ayah dia.. ermm.. mmg suke melaram.. takpe laa dik.. melaram melaram gak yer.. tapi blajar rajin2 ek!


Tgk laa ni.. pantang dpt sunnies.. hehehe..


Last but not least! elehhh.. atok ingat atok sorang je ke ada sunnies.. Rai pun ada laa tok! haha..

Itu laa kesudahan cite aku tuk ari ni.. hehe.. itu laa anak aku Rai.. Ibu will always luv u Rai, My Nur Raieysah Audadie Nur Syahrul Nizam.... - The End -



Feb 1, 2010

New layout.. For ma new life!


Oh well, didn't even know what to say since it's 2am now. ermm.. i haven't even updated my blog for ages i reckon.. nyway, sbb tak dpt sleep la bgn n online.. didn't know what to do, jawabnyer bukak laa blog.. tgk2 design layout lama amat memboringkan mata.. ape lagi.. mula laa mencari2 kat mana2 site.. tup tup leh lak ada masa nak edit header sendiri.. hehehe.. and @ the same time leh edit gambo2 lama.. ingatkan nak masukkan kat dlm blog ni.. but not today laa.. tak abis edit lagi ni.. hehe..

ermm.... oh yer.. tahun baru dah pun sebulan berlalu.. cepat tul masa berlalu kan... even Rai now is 18 months already.. gosh! time flies so fast! bila laa nak jlnkan resolusi baru ni.. asyik extend jek.. haha.. tah bila laa nak wat.. hahaha...

Hari ni lak dah masuk ari wilayah.. yuhooo cutiiiii.... bagi yg berkerja di selangor, selamat bekerja kpd anda yer.. hehehe.. alaa lagipun org selangor dah dpt byk cuti dah last month kan.. cukup2 laa tu ek.. hehe.. nnt tak productive lak laa org kata kan.. hehehe..

oh yerrr... cite hari ni. aku dh dpt kete dah.. so takde laa patah kaki lagi pas ni.. senang laa incase kalau aku nak cari keje kat tmpat lain..

As for life now.. are much more better than before! Am so glad! Thank god for everything even to mum n dad for the support.. i promise i'll be a better person..


Emm.. ok laa sume.. nak tido la.. mata tak ngantok lagi sbnrnya tapi yg penting aku dah update something kat blog aku ni.. maklum laa dah guna layout baru kan.. so kena laa ada cite baru tul tak? hehehe.. sat lagi kul 5 pg nak kena ambik aeti lak kat putra.. soon ma baby sista gonna get marry! yea yea.. sungguh pun yg kawin tu bukan aku, aku turut bahagia sbb adik aku nak kawin.. even sometimes aku envy kat adik aku tu sbb laki dia sayang kat dia.. tapi aku.. ntah laa.. takpe laa mungkin dah itu rezeki aku.. aku redha dgn ujian allah ni.. yg penting aku tak nak idup terkapai2 lagi mcm dulu.. asyik kena ugut jek.. kawan2 sume doakan supaya idup aku lebih byk lagi rezeki pas ni..

k laa korang, gudnite! hehehe dari tadi lagi kata nak tido kan.. kali ni serius nak tido.. sok sok kite update lagi blog ek.. bye for now!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...