Aug 30, 2010

Sedar tak sedar dah 20 hari kite sume berpuasa.. Alhamdulillah, aku masih lagi bernafas..

Erm.. Alhamdulillah, dah 20 hari kite sume umat islam mengerjakan ibadah puasa. Well, i started to hear people started to play raya songs now! As for me, this would be my 2nd year without a so called "husband." Emm.. it seems lonely but i reckon i'll be OK with it now! and for sure I'm better off without him! fuhhhh.. thank god! otherwise i'll be stuck forever with problems! mcm2 perangai skg ni! Anyway, wish him all da best laa kan.. dah laa birthday anak pun tak wish, pastu leh lak mengaku " anak ayah" kononnn... tak malu ke hah? adakah skg ni mmg fesyen org lelaki ni tak nak ambik port langsung bila dah bercerai?! takde maksud nak mengaibkan dia tapi sekadar terlintas di fikiran kite ni.. ntah laa.. maybe mmg ada segelintir manusia di luar sana yg bertanggungjawab, tapi mostly are not nowadays.. it's like a trend now! oh well that's another story of my life then! however it is, am glad that he is no longer in my life! menyusahkan idup i jek! hehe..

Anyway, i'm happy with me life now! so nak di potongkan cerita, last saturday, i started to clean up me room.. (maklum laa kan tak lama lagi nak raye).. as usual mesti ada je benda yg kite akan jumpa.. antaranya, gambo2 lama i masa i kecik2. hehe.. bila tgk gambar2 nih teringat lak laa kat Rai. huhu.. cuba korang tgk lebih kurang sama tak gambo kat bawah ni? hehe.. obviously muka dia takde rupa i kut.. (itu yg org kata laa kan) but who cares.. dah nama anak i, janji dia sihat tul tak.. ok jom kite lihat sama2. jeng jeng jeng..

it's me on da left and my baby Rai on the right..


So amacam? yang pasti i nmpak kat sini, i lagi cute kut? keh keh keh.. tak bleh blah langsung! ceh.. hehehe.. gurau yer di bulan ramadhan ni..

ape lagi ek.. oh yer bagi memeriahkan lagi, i found these which reflects to my daughter..

me and me dad!
and me mom!
Mcm mana Rai skg ni suke cium kat mulut camtu gak laa dulu rupanya i suke cium mulut me mum n dad.. huhu.. tak sangka tul laa.. bila tgk gambar2 ni teringat kat Rai sgt2.. hehe.. 

Emm.. sbrnnya byk lagi gambar2 lama, tapi mls nak scan n upload lebey2! nnt org kata kite over plak nnt kang.. hehe.. however, last but not least, post ni saje je nak update post baru.. dari takde ape2 langsung kan.. so i reckon this is just nice rather than nothing! org lain update pasal memasak la itu laa ini laa.. ada je post dia kan.. kite pun ada tapi tu laa.. takde masa sgt laa.. hehe.. ape2 hal janji update kan kan kan.. k laa kengkawan sume, antara gambo yg aku suke tgk (cewah, puji diri sendiri tuuu.. bila lagi kan?) sekeping jek pun.. hehehe.. gambo nganda2 kite.. huhu..

i yg sememangnya comel.. hahaha..
k laa kengkawan.. nnt ada masa kite update lagi post ek. insy byk lagi ni.. nak cite pasal beli belah keperluan raya ni mmg la byk.. mls lak laa nak cite.. cam dah common sgt laa activity sebegitu.. huhu.. nnt ada masa kite update lagi ek.. cheers..

Aug 13, 2010

3 Ramadhan dah..

Erm.. Alhamdulillah.. dah masuk 3 Ramadhan dah kite sume berpuasa.. emm.. tapi i tak gak dpt peluang nak gi terawih.. takpe laa.. dah nama ada anak kecik. kalau dia jenis yg diam takpe laa gak kan.. so jawabnya masih lagi belum berpeluang.. nyway, itu satu kisah lain la.. yang lainnya skg ni.. emm..nyway, i rasa idup i bermakna skg ni. much much more better than before. and i know i am not a looser anymore. life has to move on no matter what happenned. ape pun org nak cakap terpulang laa.. janji i happy skg ni.. emm.. jgn syok sendiri sudah.. hahaha.. 

oh well, tadi i tgk gambo2 lama, tup tup terjumpa gambo2 masa bowling tournament bursarean. (that inlcudes x bursarean and budak2 practical). ni i nak bagi tau korang ni.. i rinduuuu kat korang sume.. rindu nak balik bursa pun ada gak sbrnya. tapi kalau balik pd bursa jawabnya takkan dpt balik awal laa. kat comp baru ni, best sbb paling lewat pun kul 7:00 dah balik. n smpai umah 7:15.. huhu.. i'm so glad.. at least i have more time with Rai. kesian dia i tgk tadi. nama je ada bapak! birthday wish pun takde.. takpe laa dia wat cam ni.. dah lepas sesak dia kan.. sib baik laa ada uncle2 dia.. bila uncle Amin dia dtg umah beria2 dia gurau.. so glad that my family have supported me through all things in me life! 

oh yea,, sblum terlupa ni gamba2 i dgn budak2 bursa masa bowling tournament 3 bulan lepas kot.. hehe.. check it out guyz.. 




Dalam ramai, aku rindu kat korang sume... huhu.. so glad ada tournament mcm ni. at least leh laa jumpa kengkawan sume! and i'm so glad to have you guyz as me friend.. bertahun aku dgn korang.. takde pun masalah ngata2 ni.. sume cakap depan je kan kan kan.. hehe.. nyway korang, u guyz will always be in my heart.. To Liza, next year jgn lupa organise lagi ek.. hehe..

Ok laa.. just to end up cakap kite di sini, Selamat berpuasa to my old, or new friends of mine..
p/s: to my buddies, Ena, Arriey, Yatiey and Zatul, aku sayang korang ♥‿♥ !! You all are da best! NO WAR..

Aug 9, 2010

Andai ini Ramadhan yang terakhir..


Andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
Tentu siangnya engkau sibuk berzikir
Tentu engkau tak akan jemu melagukan syair rindu
Mendayu..merayu. ..kepada- NYA Tuhan yang satu
Andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
Tentu solatmu dikerjakan di awal waktu
Solat yang dikerjakan.. .sungguh khusyuk lagi tawadhu'
Tubuh dan qalbu...bersatu memperhamba diri
menghadap Rabbul Jalil... menangisi kecurangan janji
"innasolati wanusuki wamahyaya wamamati lillahirabbil 'alamin"
[sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku, dan matiku...
kuserahkan hanya kepada Allah Tuhan seru sekalian alam]

Andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
Tidak akan kau sia siakan walau sesaat yang berlalu
Setiap masa tak akan dibiarkan begitu saja
Di setiap kesempatan juga masa yang terluang
Alunan Al-Quran bakal kau dendang...bakal kau syairkan

Andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
Tentu malammu engkau sibukkan dengan
Bertarawih.. .berqiamullail. ..bertahajjud. ..
Mengadu...merintih. ..meminta belas kasih
"sesungguhnya aku tidak layak untuk ke syurga-MU
tapi...aku juga tidak sanggup untuk ke neraka-MU"

Andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
Tentu dirimu tak akan melupakan mereka yang tersayang
Mari kita meriahkan Ramadhan
Kita buru...kita cari...suatu malam idaman
Yang lebih baik dari seribu bulan

Andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
Tentu engkau bakal menyediakan batin dan zahir
Mempersiap diri...rohani dan jasmani
Menanti-nanti jemputan Izrail
Di kiri dan kanan ...lorong-lorong redha Ar-Rahman

Duhai Ilahi....
Andai ini Ramadhan terakhir buat kami
Jadikanlah ia Ramadhan paling berarti...paling berseri...
Menerangi kegelapan hati kami
Menyeru ke jalan menuju ridho serta kasih sayangMu Ya Ilahi
Semoga bakal mewarnai kehidupan kami di sana nanti

Namun teman...
Tak akan ada manusia yang bakal mengetahui
Apakah Ramadhan ini merupakan yang terakhir kali bagi dirinya
Yang mampu bagi seorang hamba itu hanyalah
Berusaha...bersedia ...meminta belas-NYA

Wahai tuhan ku tak layak kesyurgamu ... namun tak pula aku sanggup ke Nerakamu ... kami lah hamba yang mengharap belas darimu "ya allah jadikan lah kami hamba2 mu yang bertaqwa..ampunkan dosa2 kami kedua ibubapa kami .dosa semua umat2 islam yang masih hidup mahupun yang telah meninggal dunia" Amin.....

Andai benar ini Ramadhan terakhir buatku,
MAAFKAN SEMUA KESALAHAN YANG PERNAH AKU LAKUKAN


** Salam Ramadhan dari Kami semua**
(Aezi Hani & Nur Raieysah Audadie serta keluarga)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...