Oct 18, 2011

Khasiat memeluk Isteri dan pelukan suami untuk isteri

So jgn lupa peluk memeluk k! Only applies to married people je yerr.. hehe


Hi kengkawan sumer... ni nak share laa kan satu story nih aku terbaca kat wall post fb aku.. haha.. nak di jadikan cite, kelako gak laa kalau membacanyer sbb yg comment pun gile2 gak.. wakakaka.. ape2 hal korang baca je dlu cite ni k.. sumber cite ni aku share dari fb member aku.. huhu.. 


Seorang suami yang memeluk isterinya untuk sekurang-kurangnya 10 saat setiap pagi akan panjang umurnya lima tahun.
Pakar motivasi Dato’ Dr Hj Mohd Fadzilah Kamsah berkata, fakta berdasarkan kajian oleh seorang pakar di Jerman mengenai hubungan antara sentuhan dan tahap kesihatan.

“Seseorang itu boleh panjang umur jika memeluk isterinya setiap hari kerana pelukan dan sentuhan boleh menyebabkan tubuh manusia mengeluarkan pelbagai hormon termasuk endorfin yang baik untuk kesihatan tubuh.
“Bagaimanapun, sebagai seorang Islam kita tidak harus lupa ajal dan maut terletak di tangan Allah,” katanya ketika memberi syarahan bertajuk “Perkahwinan dan Seks: Penawar dan Rawatan Bagi Banyak Penyakit” di Persidangan Ketiga Perubatan Daripada Perspektif Islam anjuran Pusat Perubatan Universiti Malaya di Hotel Sheraton Subang di sini hari ini.
Hormon endorfin adalah sejenis bahan kimia semula jadi yang bertindak sebagai penahan sakit dan mengurangkan keresahan. Jelasnya, selain mempunyai kesan positif dari segi saintifik dan kesihatan sentuhan, pelukan dan gurau senda antara suami dan isteri juga merupakan sunah Rasulullah S.A.W.
Tambah beliau, ada kajian di Amerika Syarikat (AS) juga mendapati pelukan suami dapat mengurangkan tahap kolesterol dan meningkatkan kesihatan isteri.
“Oleh itu suami yang inginkan isterinya menurunkan berat badan digalakkan peluk isterinya lebih kerap,” katanya disambut dengan gelak ketawa oleh peserta persidangan itu.
Jelas beliau, hubungan seks dalam penuh rasa kasih sayang juga dapat membantu pasangan untuk awet muda dan berketerampilan menarik.
“Wanita yang mempunyai kehidupan seks yang baik dan bahagia akan lebih cenderung untuk menghiasi diri,” kata Fadzilah.
 So ada la comment yg mengatakan kalau terlebey peluk jawabnya tak keje ler... wakakaka.. masuk akal gak tuuu.. hahahaha..

Fuiyooo.. tak ke miracle tuuu.. so ape lagi, bagi yg ada suami dan isteri, selamat mencuba yerrr.. hehehe :-P aku tak dpt laa cuba kan sbb aku takde suami.. haha.. tapi takpe, ada Rai tuk aku peluk hari2.. hehehe.. (kurus laa aku kerjakan Rai...) hahahaha. 

Like?

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...