Dec 7, 2013

Officially her's now...

On 7th dec around evening, i heard a kitty sound nearby the place where ive parked my car. It's a very loud sound of a meow meow thingy.. At first cam nk wat bodo but the sound are getting loud and tercari2 la bunyi tu.. Ingtkan anak kucing stuck dlm longkang ke atau atas pokok ke or perhaps terselit bwh tayar kete org lain ke.. Puas la carik,tuptup terpandang la satu plastic merah yg di ikat rapat. Dgn laju sy bukak plastic tu,nmpak la sekor baby cat ni.. Terasa siann sgt agaknya from what time la dia meow2 td. What if since yesterday?.. Ya Allah siannyer... I took her home n feed her using my daughter's milk. Bior cair ckit sbb blom sempat nk beli kitty's milk yet sbb dh ptg. Wlaupun susah this kitty nk adjust nk minum milk, sy suapkan gak susu tu so that dia kenyang ckit. Sian sgt2.. Sampai hati ada manusia kejam yg buang kucing dlm plastic yg diikat gitu.. Dh la baby sgt kucing tu. Mana je la otak manusia skg ni pisahkan anak kucing yg masih netek lg dr ibunya.. 

Well conclusion is now, setidak2 aku xnk bela kucing lg sbb tkut xleh nk jaga, Allah temukan gak sikenit ni which is officially Rai's pet now. She begged to hv it. Since dia beria2 nak,¨xpe la, ibu give it a go la kakak. Semoga kakak leh jaga baby Sophie dgn baik.. She's all yours now..


Jun 10, 2013

Apakah rasa ini?..


Terkadang aku merasa seperti bermimpi, Tetapi inilah realiti
Adakah aku yg terasa sendiri? Apakah rasa ini?

Amat sukar mengukir kata
Hanya terdaya menyembunyikan segalanya
Tak sanggup lagi membiarkan diri disakiti lagi, Biarlah selamanya diri ini begini

Aku lihat mereka bahagia tapi mengapa tidak aku?
Mungkin aku bahagia tapi bukan untuk selama-lamanya.
Terkadang diri ini memujuk sendiri, Segala yang terjadi adalah ketentuan Ilahi
Aku kena redha dengan semua ini
Mungkin inilah rezeki yang telah ditetapkan olehNya.

Ya Allah, padaMu aku mohon
Kau peliharalah hidupku dah tetapkanlah imanku

Sesungguhnya jika bahagia yang aku rasa ini hanyalah untuk sementara waktu,
Kau kuatkanlah Imanku.. Aku redha pada segala ujianMu..
Kerana ku tau apa yang terjadi selama ini, Adalah ujian ke atas diriku.

Hanya satu yang ku pinta
Kau bahagiakanlah dia yang ku kasihi..
Permudahkan urusannya dan Kau tetapkanlah imannya..

Ya Allah, Aku bersyukur
Kerana aku telah diberi peluang tuk merasa semua ini
Aku bersyukur kerana aku masih lagi boleh berdiri
Walaupun hati ini menangis,
Kau kuatkanlah semangatku untuk tersenyum kembali..
Biarlah duka yang melanda jiwa
Tapi Kau bahagiakanlah dia..
Kerana kebahagiannya,
Adalah sebahagian dari kebahagian ku juga...

-Aezi @ 2.41am 10/06/2013-

May 27, 2013

Cerita time mood a bit swing!..

Hmm... terlalu byk cerita yg nak di ceritakan. dah lama terpendam begitu aje. masih lagi kite tak de peluang tuk cite sume tu.. mana nak mula pun tak sure la.. tp bila dah terlalu byk sgt, skg ni dah byk pikir.. huhu.. Oh well, tgk la mlm ni.. kalau ada mood kite update la cite mana2 yg best. sessi meluahkan perasaan la jwbnya mlm ni.. huhu..



May 17, 2013

Tonight I'm gettin over you! yeahhh...

let's update the song plak since i pun dah lama tak update blog! rindunyer nak ber blogging nih.. huhu


Apr 1, 2013

Salam dari kami di Papua New Guinea.

Alhamdulillah, dari tarikh bertolak pada 25th March 2013, kami telah pun sampai di perantauan demi tugas kami di sini. Hmm.. after such a long journey, akhirnya berjaya juga i went thru all the way.. hehe.. So far, i'm still trying to adjust here. it's not an easy things to be here. mcm2 hal org2 kat sini. semuanyer kena berjaga2. hmm.. nyway, ni antara gambar2 kami di sini.. nnt to be uploaded later in my fb... :-)

At Lea, Papua New Guinea.

 
Gambar2 kami disini..
So nnt kalau ada masa nnt kite upload lagi yer.. skg ni sbb guna broadband one of the bos kat sini so kena la agak2 beringat... till next time kalau saya ada masa, saya update k. lots of luv from us from PNG.  :-)


Jan 20, 2013

Tahun Baru, Buku Baru, Life Baru...

Hmm.. sedar tak sedar dah pun tahun 2013 kan.. kejap jek masa berlalu.. mcm2 dah terjadi tahun lepas.. secara tak langsung kadang2 terasa cam tertipu pun ada.. tp aku pasrah! aku takkan dpt maafkan dia skg!.. dgn ape yg dia da buat kat aku.. takkan aku halalkan sampai la hati aku ni dah btul2 maaf kan dia.. 

nyway, tahun 2013, alhamdulillah, tuha murahkan lagi rezeki aku.. mungkin terpaksa berjauh dgn satu2nyer anak kesayangan tapi aku terpaksa. kalau la dberi peluang nak gak bawak skali. tp ape kan daya aku buat sume ni kerana Rai gak. skg ni aku ada kurang dari 48 jam tuk berpisah dgn anak aku.. biar lah org kata tak lama tp bg aku sebulan tu dah mcm setahun bila sikenit aku ni takde dgn aku. skg ni dah mula lak nak menangis!.. huhu.. kesian kat Rai sbb dia terlalu kecik tuk paham sume ni. aku harap Rai akan manage bila aku takde nnt. ibu akan sentiasa rindukan rai.. huhu.. i have to go gak.. sbb ini tuk masa depan kite berdua.. harap anak ibu boleh bersabar k.. hmmm.. ibu lak skg ni nangis.. huhu.. tiba2 lak emo.. oh well.. i'm welcoming myself to 2013 with a million of hopes that everything will goes well and everything will be just fine!

Jan 9, 2013

Hmm.. Seconded to Internal Audit team. :-(

kena dah rajin wat list skg nih.. haihhhh
Assalammualaikum sume... hmm.. tak tau mcm mana lagi nak start. alang2 terbgn pagi2 nih, kite rasa kite nak cite tentang situasi kite skg. Selama ni aku mintak Allah murahkan rezeki aku. mmg aku akui, aku mmg sesak sgt sejak dah sambung study nih. baru ingat nak focus study, tuhan bg dugaan yg bg aku susah tuk aku decide sbrnya. tapi bila bincang dgn one of the lecturer, dia kata, "peluang selalunya akan dtg sekali dlm hidup kite. grab the opportunity first kata dia. sbb bukannye awak tu takde kelulusan. ada kan? cuma nak sambung jek. jgn dikejarkan sgt nak cepat abis tu. nnt sume tercicir. yg penting study ttp jln n insyallah tanam niat tetap nak gak abiskan pengajian awak tu".. kata2 tu sentiasa terngiang2 dlm pikiran aku. sampai la skg nih. sbb dulu mmg kalau dipikirkan nak jek focus on study tp bila memikirkan ini je cara tuk aku dpt duit lebih tuk aku dgn anak aku. sbb aku nak yg terbaik tuk satu2 nyer anak aku. kalau bleh aku tak nak laa bergantung sgt pd mak bapak aku lg. sbb aku dah byk menyusahkan dia. 

masa mula2 nak decide tu mmg nangis. Almaklum la, Internal Audit kami ni buat keje2 outstation. bukan kejap2 pegi lak tu.. sebulan lebih. huhu.. mau nangis aku nak tinggalkan anak aku.. mana ada ibu yg tak sedey nak tinggalkan anak kerana bekerja.. sebulan lebih bhai!.. hmm.. back to the study story tu. hmm.. oh yer, assignment ada lagi 3 nak kena submit ni.. pdhal sume dah overdue. haihhhh.. mampus laa aku.. takpe laa, niat aku baik.. bukan suke2 nak anta lambat. aku bz sgt2 sejak 2 menjak join internal audit nih. yg penting aku cuba bukan mengalah pd segala yg telah Allah tentukan pd aku skg nih. 

To my Rai, ibu harap sgt2 kakak tak notty bila ibu takde nnt. ibu dah masuk hari ni dah hari2 nangis bila tiap kali mengenangkan Rai. abis solat, mesti akan mintak Allah sentiasa lindungi anak ibu dr segala keburukan sbb kakak selalu hilang2. risau sgt2 bila mak cite kalau keluar dgn atok n nenek dia, kadang2 Rai ilang. ati ni hanya Allah je la yg tau betapa takutnyer diri nih n rasa cam nak pengsan la sbb dulu Rai penah ilang 2 kali.. huhu.. jgn buat lagi yer sayang... ibu terpaksa buat sume ni tuk kite. huhu.. ni dah bab emo dah ni.. dah mula lak nangis sekali lagi.. uwaaaaa... sini plak yg banjir nnt!... uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... 

Towards ape pun term yg nak org perkatakan, samada seconded to internal audit ke atau stranded in internal audit team ke, bg aku tetap sama. dah nama keje. takde benda yg senang dalam dunia nih. nak tak nak kena la gak kite hadap sume ni. mmg laa suatu benda yg amat baru buat aku. tp alhamdulillah, sikit2 demi sikit aku berlajar. n hopefully aku wat benda yg betul. aku cukup berterima kasih pd senior aku. tanpa dia aku tak tau laa rezeki aku ni mcm mana. and thanks for being a good listener.. and tq for all ur support. 

nyway, patutnyer aku ni kena sambung wat assignment.. bukan buat tulis blog pagi2 nih.. haihhh.. ape nak jadi nih.. isk isk isk... takpe laa. janji ape yg terbuku dihati nih terluah buat pembaca diluar sana. mana laa tau kan ada tip2 ke org leh comment on this blog ni nnt ke tul tak? i have to stay positive sbb hanya itu je laa yg membuatkan aku bleh hadapi semua ni. Semoga Allah sentiasa berkati hidup aku sekeluarga. tak byk pun yg aku minta hanya tabahkan hati aku, kuatkan semangatku, kuatkan imanku dan lembutkanlah hati org2 disekelilingku. lindungilah anakku dan keluargaku dan murahkan la rezeki kami sekeluarga. niat aku baik nak bantu keluarga, n aku harap aku takkan alpa dan lupa dgn segala nikmat yg telah Engkau beri pdku Ya Allah. Aminnnn... 

Bagi sesapa yg membacanya, ini adalah luahkan ikhlas dari hati kite. semoga sama2 laa kite sume doakan yg terbaik tuk diri kite semua. Aminnn.. till we meet again fellas! :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...